Een duik in het verleden...

Zonder deze heren, geen Vennemuskes.

Hans Lubbers, Henk Pouwels, Marcel oude Spraaksté, Rob Menkens en Gerard Schoppink : oprichters en het eerste bestuur van OCV de Vennemuskes.

In het jaar 2000 hadden bovengenoemde heren het idee een dansvereniging op te richten. “Maar uit de buurt kwam steeds vaker de vraag om iets met carnaval te doen, omdat dit nog niet in de wijken de Essen en Graven Es was. Zo is besloten een volwaardige carnavalsvereniging op te richten, met alles erop en eraan.” En als we het doen, dan doen we het goed!

Henk Pouwels dook voor een passende naam in het Twentse woordenboek. Hij vond het ‘Vennemuske’, de Twentse vertaling van de Roodborsttapuit. Een vogeltje dat graag hoog zit en van zich laat horen! 

Na overleg met Janny en Bas van Sportcafé de Kolk was een onderkomen snel geregeld en residentie de Kolk werd een feit. 

“Tegelijkertijd zijn we ook begonnen om een danstoernooi voor Oost Nederland te organiseren, samen met de Nederlandse Dans Bond.”

De heren hielden vol en zo werd het plan verder uitgestippeld voor een vereniging die de wijk de Essen en de Graven Es samenbrengt, met families voorop. Met de nodige hulp konden de Vennemuskes dat seizoen voor het eerst met een praalwagen meedoen aan de optocht.

De mooiste momenten voor de oprichters waren de eerste opkomst, de eerste Jonkheer mogen zijn, het winnen van de eerste prijs in de optocht van 2012. Daarnaast dat Hans Lubbers 5 jaar geleden de Jan Kip trofee mocht ontvangen. En uiteraard dat hij benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De vraag is nu hoe we de jeugd tussen 12 en 18 jaar meer betrokkenen gaan krijgen; “Want eens een Vennemuske, altijd een Vennemuske.”